Tatil Kazandınız-Devremülk Dolandırıcılığı
Son günlerde vatandaşlara bedava tatil kazandınız diyerek genellikle termal otellerde günübirlik ağırlıyorlar. Buralardaki toplantılara da katılan kişilere psikolojik baskı ile devremülk hissesi satıyorlar. Ulaşılmamak için de onlarca şirket kurabiliyorlar.
Devremülk dolandırıcılığında Nirvana! 5 bin yıl yaşarsanız bir gün tatil hakkı
Çok eskiden semt semt dolaşan pazarlamacıların kullandığı bir yöntem olan “hediye kazandınız, hediyeyi almak için ürünlerimizden birini almanız gerekir” şeklindeki pazarlama (dolandırma) taktiği ile bir dönem satış yaptılar.
Artık bu taktiğin devremülke uyarlanmış versiyonu ise “bir günlük iki günlük devremülk tatili kazandınız” şeklinde olup, bedava turlar ile devremülkün olduğu yerler gezdirilmekte, akabinde yapılan toplantılarda kişiler ikna edilerek devremülk satıldığı görülmektedir. Eskiden çok az iken bu durum son yıllarda hızla çoğalmıştır.
Bedava peynir fare kapanında olur
Bu satım işleminde bir rıza var gibi gözükse de aslında tüketicinin rızası sakatlanmış iradeye dayanmaktadır. Vatandaşlara bedava tatil kazandınız diyerek genellikle termal otellerde günübirlik ağırlıyorlar. Bu ağırlama anında yiyeceğinden içeceğine kadar uzmanlar tarafından ikna için gerekli bütün çalışmalar yapılmaktadır. Kişinin en zayıf anında imzalatılmaktadır. Ayrıca burada yeme içme gibi ikramlarla minnet duygusu altına sokulan tüketici davet sahibinin (satıcının) sözleşme dayatmasına manevi baskı altında olduğundan karşı koyamamaktadır. Toplantılara katılan kişilere psikolojik baskı ile belki hipnoz benzeri metotlarla devremülk hissesi satılmaktadır. Bu tür kişilerle yaptığımız görüşmelerde hiç düşünmediği halde imzaladığını, nasıl imzaladığını hatırlamadığını söylemektedirler. Bazıları 14 günlük cayma hakkının kullanımını engellemek için geriye dönük 15 gün öncesinin tarihini attıkları da görülmektedir.
Kişiler hukuki olarak haklarını aradıkları zaman ise bambaşka olaylarla karşı karşıya kalmaktadırlar. İsmin baş kısmı aynı olan ama diğer kısımlarda değişiklik taşıyan birçok şirketle karşı karşıya kalmaktadırlar.
Dolandırıcılıkta kullanılan şirketlerin hiçbir mal varlığı bulunmamaktadır. Davayı kazansanız dahi alacağınızın tahsili mümkün değildir. Medyaya yansıyan Yalova termal olayında da görüleceği üzere, Dolandırıcılıkta kullanılmak üzere 20’ye yakın şirket kurulduğu, binlerce kişiye satış yapıldığı için yaklaşık bir üyeye 5000 yılda bir gün tatil hakkının geldiği görülmektedir.
Ulaşılamamak, tüketicinin hakkını aramasını ve almasını engellemek için de onlarca şirket kurulmaktadır. Tüketicinin kafası karışmakta ve hak aramak için cesareti kırılmaktadır.
Vatandaşlar, bu şekilde dolandırılmamak için ne gibi önlemler almalı?
Öncelikle hediye kazandınız mahiyetinde tekliflerin tuzak olduğunu bilerek hareket etmelidirler. Hiç kimse bir arkadaşına bile hediye vermenin yok olduğu bir dönemde kimse bir günlük kaplıca tatilini bedavaya vermez. Bu bilinçle hareket edildiğinde hemen ikna olarak sözleşme imzalama riskiniz aza inecektir.
Yine diğer bir kısmi dolandırıcılık yöntemi ise kişiye devremülkün ederinin çok üzerinde fiyat ile satılmasıdır. Yine burada ikna yöntemleri devreye girmekte Örneklersek: 10 liralık ürün 30 liralıkmış gibi gösterilmekte ve kişiye indirimli olarak 20 lira gibi bir bedel ile devremülk satılmaktadır. Yine bu durumda suç duyurusunda bulunulabilir.
Devremülk alan kişiler dolandırılmaları durumunda ne gibi yasal haklara sahipler?
Gerçekte bir devremülk satışı yok ise dolandırıcılık suçu oluşabilir. Bu durumda suç duyurusunda bulunulması gerekir. Ayrıca yasal cayma süresinde ihtar ile sözleşmeden cayılmalıdır. Yani sözleşme imzalamış olmanız caymanıza engel değildir.
Yine bir diğer dolandırıcılık yöntemi inşaat başlamadan proje üzerinden yapılan satışlardır. Projedeyken satılmakta akabinde bir bahane ile inşaata başlanmamaktadır. Cayma hakkı süresi dolduğu zamanda inşaatın bitiş zamanını beklemek gerekmektedir.
Av. İbrahim Güllü