İsrafın diğer adı: Serpme Kahvaltı

İsrafın diğer adı: Serpme Kahvaltı

Gıda israfının en önemli sebeplerinden biri de Serpme Kahvaltı.

Serpme kahvaltının sağlıklı olup olmadığı konusunda da ciddi endişeler var. Belki de paramızla kendimizi zehirliyoruz. Serpme kahvaltı dünyanın en mikrobik kahvaltısı olarak tanımlanıyor. Müşterilerden artan kahvaltılıklar temiz tabaklara konulup tekrardan sonraki müşterilere servis edilmekte. O da bitiremeyince bir sonraki müşteriye takdim edilecek. Talep olduğu sürece bu döngü hep devam edip gidecek. Bu kahvaltının üzerinde kimler hapşurdu, kimlerin tükürüğü sıçradı, kimlerin kirli elleri dokundu bilmek mümkün değil.

İlber Ortaylı’ya göre serpme kahvaltı tam bir görgüsüzlük. Gerçekten masanın üzerine adım atacak yer kalmayıncaya kadar donatılması, gelen yiyeceklerin çok büyük bir bölümünün geri gitmesi vs görgüsüzlüğün resmi.

Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA)’nın 2019 yılındaki tespitlere göre, ‘serpme kahvaltı’ kültürü nedeniyle yıllık 100 milyar liralık israf yaşanmakta. Bugün böyle bir tespit yapılsa tahminen en az 300 milyar liralık israf ortaya çıkar.

Serpme Kahvaltı inanılmaz bir israfa neden olmaktadır. Yine açık büfe uygulamaları da israfa neden olan ayrı bir uygulamadır.

Dünya israfın önlenmesi için tedbirler alırken Türkiye’de bu israfa henüz dur denilememiş olması düşündürücüdür.

Tüketici açısından gözünün doyması güzel olarak düşünülse de israfın büyüklüğü serpme kahvaltının sorgulanması gerektiğini ortaya koyuyor.

Peki, masaları tıklım tıklım dolduran bu kahvaltı çeşitleri gerçekten tüketiliyor mu?

Tabi ki hayır. Birçok gıda israf ediliyor. Masaya gelen ürünlerin neredeyse yarısı çöpe gidiyor.

Tüketicilerin bu konuda bilinçli hareket edip israfa son vermeleri gerekir. Bunun için de yapılması gereken serpme kahvaltıyı değil menüden istediğimizin siparişi vermeli ve yediğimizin ücretini ödemeliyiz.

Serpme kahvaltı, açık büfe, her şey dahil uygulamalarında yüz milyarlarca liralık yemek çöpe gidiyor. Ve maalesef bu uygulamalar olduğu müddetçe de israf devam edecek.

İsrafa dur demenin vakti geldi de geçmektedir. Dünya ve Türkiye’miz israfı kaldırabilecek durumda değildir.

İsrafa son verilmesi için Lokanta ve restoranlarda serpme kahvaltı ve açık büfe uygulamalarına son verilmesi gerekir. Bu konuda yasal düzenlemeni yapılması da yerinde olacaktır.

Av. İbrahim Güllü

TÜKONFED (Tüketici Konfederasyonu) Başkan Vekili