İnternet Hızının Tüketici Açısından Önemi
İnternet artık olmazsa olmazımız, hava gibi su gibi. İnternet kesildiği anda hayat tabir caizse duruyor ve felç oluyor.
Dünya ve Türkiye’de e-devlet uygulamalarının önemi artarken, Türkiye’de e devlet uygulamalarında önemli gelişmeler kaydediliyor. Artık neredeyse her şeyi oturduğumuz yerden yapıyoruz. Alışverişlerimizi, abonelik işlemlerini, vergi ödemelerini, banka işlemlerini, hakem heyetlerine başvuruyu, şikayetlerimizi vs her şeyi internetle oturduğumuz yerden yapıyor ve birçok hizmete ulaşabiliyoruz.
Ofiste çalışanlar işlerini yapamıyor, banka işlemleri ve borsa işlemleri yapılamadığından ekonomik sarsıntılar bile söz konusu olabiliyor.
İnternet kadar internet hızı da her geçen gün daha önemli hale geliyor. İnternet hızı, genellikle “megabit/saniye” veya “Mbps” olarak ifade edilir. İnternet hızının ölçüsü, verilerin ne kadar hızlı indirildiğini ve yüklenip açıldığını gösterir. Mevcut internetin hızını hız testi yaparak öğrenmek mümkündür.
İnternet sağlayıcılar tarifelerini belirlerken ulaşım kapasitesinin yanında internet hızını da ön plana çıkartıyorlar. Hatta reklamlarında en hızlı internet şeklinde tüketiciye tarifeyi cazip hale getirmenin yollarına bakıyorlar.
İşte internet kadar internet hızı da önemli. İnternet hızı internette ne tür aktiviteler yapabileceğinizi ve aynı anda kaç cihazla internete bağlanabileceğinizi belirlemektedir. İnternet hızınız çok düşükse, kullanıcı web sitelerine bağlanmak, işlem yapmak, dosya yüklemek vb işleri yapmakta zorlanmakta ve uzun süre almaktadır.
Tüketici için bu kadar önemli olan internet ve internet hızında Türkiye ne durumda bakmamız gerekir.
Ülkelerin mobil ve sabit bant internet hızlarını aylık olarak sıralayan hız testi şirketi “Speedtest by Ookla” yayınladığı rapora göre; ülkelerin internet hızı sıralamasında Türkiye, mobil hız konusunda 147 ülke arasında 68’inci, sabit internet hızında ise 181 ülke arasında 111’inci sırada yer aldı. Hem mobil internet hem de sabit internet hızlarında Türkiye küresel ortalamanın gerisinde yer aldı.
Türkiye ve Kongo yan yana telaffuz bile edilmemesi gerekirken nasıl oluyor da biz Kongo’nun da gerisindeyiz?
Bu sorunun cevabını BTK ve internet servis sağlayıcı firmaların vermesi ve tüketiciye açıklama yapmaları gerekir. Türkiye de neden yatırım yapmıyor firmalar yada yatırıma zonlanmıyor. Nasılsa yatırım yapmasak da tarifeler nasılsa birbirine yakın yada birlikte kararlaştırıyoruz diye mi düşünüyorlar acaba?
İnternet tarifeleri yönünden de bir araştırma yapılsa rapor düzenlense ne kadar güzel olur. O zaman anlarız Türkiye’de İnternet Sağlayıcı firmalar Tüketiciyi soyup soymadıklarını? Benim şahsi düşüncem ülkemiz insanının yani tüketicinin soyulduğu kanaatindeyim. Çünkü eğer bir yerde rekabet yoksa ve hizmetin iyileştirilmesi için hiç kimse elini taşın altına koymuyorsa orada gizli bir anlaşma ve soyulan tüketici vardır.
Av. İbrahim GÜLLÜ
TÜKONFED Başkan Vekili