Yolcu şikayetleri üzerine, teknik aksaklıkları bahane ederek büyük vurgun yapmaya çalışan uçak şirketlerinin oyunları hakkında TÜKONFED (Tüketici Konfederasyonu) Hukuk Komisyonu Üyesi Avukat Recep Alper Yılmazlar, tgrthaber.com‘un özel haber şefi Zehra Maslak‘a konuştu.
Haberlerden detaylar şöyle;
Overbook denilen uygulama yolcu mağduriyetlerini hat safhaya çıkardı. Overbook; havayolları şirketlerinin yüzde 10 oranında fazladan bilet satışı yaptıkları bir uygulamadır. Uygulama genellikle son dakikada uçuş planını değiştirecek yolcular yerine alternatif yolculara sunulan bir imkandır. Uçuş saatinde havalimanında olan yolcular, uçuşların tam saatinde gerçekleşmesine rağmen uçağa alınmayarak farklı bir saatteki saat dilimine aktarıldı.
OVERBOOKİNG TAZMİNATI ALMAK İÇİN NE YAPILMALI?
Kanunen bu duruma neden olan havayolu şirketi yolcuya tazminat ödemek zorunda. Yılmazlar, kanunda yer alan bu hakla ilgili, “Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünce, Avrupa Birliğinin 11/2/2004 tarihli ve (EC) 261/2004 sayılı Tüzüğüne paralel olarak hazırlanan ve yürürlükte olan Havayolu ile Seyahat Eden Yolcuların Haklarına Dair Yönetmelik (Shy-Yolcu) ile bu gibi durumlar için yolculara tanınmış çeşitli haklar vardır.
Koltuk sayısından fazla bilet satışı olduğunda ve yine koltuk sayısından fazla yolcu uçuş için hazır olduğunda ortada çözümü gereken bir sorun var demektir. Bu gibi durumlarda havayolu şirketleri yolcularına çeşitli teklifler götürerek gönüllü olarak uçuştan feragat etmek isteyenleri tespitle koltuk ve yolcu sayısını tutturmaya çalışırlar. Nitekim yönetmelikte de bu yöndedir. Yeterli gönüllü çıkmazsa havayolu işletmecisince belirlenen yolcular uçağa kabul edilmemektedir. Bu durumda da yolcuların zararlarını ilgili işletmeye yönetme ve tazminat alma hakları mevcuttur” ifadelerini kullandı.
Yılmazlar, Yolcuları önce mağdur eden akabinde tazminat ödeyeceklerini kabul etmelerine rağmen teknik aksaklık, olumsuz hava muhalefetleri bahanelerini sıralayarak mail yoluyla tazminat ödemekten vazgeçen hava yolu şirketlerine dava açılabileceğini söyledi.
Hava yolu firmasının tazminat ödememesi durumunda yolcuların yasal haklarını da sıralayan Yılmazlar, şu açıklama da bulundu:
“2024 yılı için 104.000-TL’ye kadar uyuşmazlıklar için Tüketici Hakem Heyetlerine müracaat edilmesi gerekmektedir. Tüketici Hakem Heyetlerinin manevi tazminata hükmedip hükmedemeyeceği tartışmalı olsa da maddi ve manevi zararlar birlikte talep edildiğinde ve toplam miktar 104.000-TL’yi geçmediği takdirde Tüketici Hakem Heyetlerinin manevi tazminata da hükmedebileceğine dair görüş ağırlıktadır. Bundan başka talebin dayanaktan yoksun olmadığı hallerde yolcuların manevi tazminat haklarının olduğu kabul edilmektedir. Yine söz konusu mağdur tüketici olduğunda, uyuşmazlık miktarı 104.000-TL ve üzerini geçiyorsa bu kez öncelikle dava şartı arabuluculuk yolunun tüketilmesi ve akabinde dava yoluna müracaat edilmesi gerekecektir.”