Evdeki Bulgurdan da Oldular!

Parasını değerlendirerek kısa sürede yüksek kar vaat eden organizasyonların kurbanı olan Antalyalı esnaf, Akdeniz Gerçek’e konuştu. Halit P. yaklaşık 200 bin Lirası’nı dolandırıcılara kaptırırken, “Ben yandım siz yanmayın” dedi.

@AkdenizGercek de @cengizsavaseri‘nin özel haberinde;
Uzun süredir sosyal medyada Türkiye’nin önde gelen şirketlerinin adıyla vatandaşları yatırıma teşvik eden tanıtımlar görünür olurken, çok sayıda vatandaş bunların kurbanı oldu. Antalyalı mağdur vatandaş Akdeniz Gerçek’e konuştu ve konuyu savcılığa taşıdığını aktardı.
Başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, belediye başkanlarını ve kanaat önderi kişileri yapay zeka marifeti ile videolarda konuşturan ve yüksek kazançlar vaadinde ve iddiasında bulunan paylaşımlar, gün geçtikçe artıyor. 8.000 TL civarı gibi bir meblağın yatırılması ile üye olunacağını ve çeşitli borsa hisselerinde, kripto para alım satımında, yüksek miktarda kazançlar elde edileceğini öne süren bu şirketler, gerektiğinde destek elemanları ile yardımcı olacaklarını bildiriyor.
SOSYAL MEDYA MÜHENDİSLİĞİ
Vatandaşlar cep telefonundan işlem yapamazsa veya yatırım işlemlerinde bilgisi olmasa bile şirket adına arayan birileri size işlem yaptırıyor. İşte tam bu durumda kendisini danışman olarak tanıtan kişi, yatırımcıya banka hesabından para çektiriyor ve finans kurumuna yatırtıyor. Cep telefonunu çok iyi kullanamayan yatırımcı vatandaşların hesaplarına, çok usta şekilde müdahale ederek işlem yaptırtabiliyorlar. Ne kadar fazla para yatırtırsalar, paranız üzerinden yapılan kazançlardan o kadar fazla prim alıyorlar. Paranızın miktarını öğrenmeye çalışıyorlar ve nerede varsa vatandaşı ikna edip, aracılık yaptıkları kripto para şirketinin hesabına sisteme sokmaya çalışıyorlar. Belli bir süre paranız işlem gördükten sonra bir kısım meblağı geri çekmek isteyince, sıkıntı başlıyor. Yani paranızı çekemiyorsunuz.
ŞİRKET TÜRKİYE’DE PARA TL’DE AMA KARIŞAN  AB
Türkiye’den yatırım yapan yatırımcılar, parasını çekmek isterse, Paranız global hesapta, AB bankalarında hesabınız yok. AB Merkez Bankası müdahale ediyorgibi gerekçelerle parasını çekemeyeceğini belirten cümlelerle karşılaşıyor. Türkiye’den yatırım yapılabildiğini, hiçbir sorun olmadığını iddia edilen şirket bilgilerine rağmen, telefondaki danışmanlar bir de 5.000 dolar sigorta ödemesi olduğunu ileri sürüyorlar.
Bu danışman tanımlı kişilerin hepsi yabancı ülkelere ait +44, +49, +40 gibi telefon hatları kullanıyorlar. Vatandaşlar Türkiye’de olup olmadıklarını dahi kestiremiyor ve bu gizlenmenin sebebini sorguluyor.
“BENİ İNANDIRDILAR VE BİTTİM”
Antalyalı esnaf Halit P., aynı süreçleri yaşamış biri olarak, yaptığı WhatsApp yazışmalarını saklamış, savcılığa da gitmiş.
Cumhurbaşkanımızın Türk vatandaşlarına gelir getirecek Türk Petrol, Bosphorus gaz gibi kurumların tavsiye videolarını görerek para yatırdığını, sonrasında yatırım danışmanlarının kendisini arayarak yatırım miktarını arttırması gerektiğinin tavsiye edildiğini, ne kadar fazla yatırımı olursa o kadar fazla kazanç elde edebileceğini söyleyen kişilere inandığını, kredi bile çekerek yatırdığını, yatan parasının işlemlerinin kendisine İstanbul’da bir finans şirketi olan BİNANCE sayfasından yatan parasının ve  işlemlerinin  kopyalanıp WhatsApp üzerinden yollandığını ama iş parasını geri almaya gelince,  6.000 dolar AB sigortası öderse parasını kazancı ile birlikte geri alabileceğini söylemişler. Halit P., kendisini arayan ülke telefonlarını ve şahısları şu şekilde belirtiyor; (Ö. L. +49  Almanya hattı), (D. Y. +40 Romanya ).
Hala parasını geri alabileceği ümidini kaybetmediği için ismini vermeyen bir başka yatırımcı da aynı süreçleri yaşadığını söyledi. Yatırımcılarla ilişkiye geçen danışmanların Binance, BtcTürk, Paribu gibi önde gelen birçok finans şirketleri ile anlaşıp yüzdelik karşılığı olarak mevduat topladıkları iddia ediliyor.
YATIRIMCI VERGİ VERMİYOR
Kripto varlıkların tanımlanması, lisans alınması gibi konulara ilişkin düzenlemeler içeren Sermaye Piyasası Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, 26 Haziran 2024’te TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Böylece Türkiye’de kripto varlıklara dair ilk yasal çerçeve oluşturulmuş oldu. Yasada yatırımcılardan vergi alınması yönünde bir düzenleme de yer almadı. Ülkemizde hizmet sunan platformların lisanslama süreçleri var. Buna göre, platformların kurulabilmesi ve faaliyete başlaması için SPK’ dan izin almaları zorunlu oluyor.
CEZALAR AĞIR
İzin almaksızın kripto varlık hizmet sağlayıcısı olarak faaliyet yürüttüğü tespit edilen gerçek ve tüzel kişilere yetkilerine göre 3 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 5 bin günden 10 bin güne kadar adli para cezası verilecek. Kripto varlık hizmet sağlayan yönetim kurulu başkan ve üyeleri ile diğer mensupları zimmet suçu işlerse, 8 yıldan 14 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılıyor.